MKB’ers opgelet, zo rank jij online het beste

  • Published: 26/08/2019
  • Latest update: 06/01/2023

Wist jij dat 96 procent van de Nederlandse bevolking producten en/of diensten online afneemt? In 2018 werd er zelfs 23,7 miljard euro online gespendeerd door de Nederlandse consument. Maar wist jij ook dat 52 procent van de midden- en kleinbedrijven geen online-strategie heeft? En dat 45 procent zegt weinig of geen waarde te hechten aan online marketing?

Uit deze cijfers blijkt niet alleen dat jouw potentiële klanten online te vinden zijn. Maar ook dat hier nog veel kansen liggen voor MKB-ondernemers. Hoe zorg je ervoor dat je online zichtbaar bent? En hoe kom je zo hoog mogelijk in de zoekresultaten? Hoe rank je beter dan je concurrenten? Allemaal vragen waarop wij antwoord geven.

Maak een online marketingstrategie

Begin bij het begin. Alleen met een goede basis ga jij je concurrenten verslaan. Veel MKB’ers zetten online marketingactiviteiten ad hoc in. Dat is zonde, want er wordt daardoor onnodig veel geld besteed aan ‘losse flodders’ met beperkt resultaat.

Begin daarom met het opstellen van een online marketingstrategie, waarin duidelijk wordt wat je wilt bereiken. Denk bij je doelstellingen bijvoorbeeld aan lead generatie, het vergroten van je naamsbekendheid of meer conversie. Kijk ook naar je klanten. Wie zijn zij en hoe kom je met ze in contact? En denk na over de vraag hoe je de doelstellingen gaat bereiken, met welke middelen bijvoorbeeld. Tot slot moet je nadenken over het budget en in welk tijdsbestek je de doelen wilt behalen.

Paulien Tak Social media marketeer & content creator

Alleen met een goede basis ga je concurrenten verslaan.

Optimaliseer je website

Bijna alle Nederlandse bedrijven hebben inmiddels een website, maar een groot deel van deze websites zijn verouderd. Is jouw website wel up-to-date? En staat alle relevante informatie erop?

Denk ook goed na over je homepage. Veel klanten zien deze pagina als eerste en je wilt meteen de juiste indruk maken. Vervolgens wil je dat je klanten iets gaan doen, een afspraak maken of contactgegevens achterlaten bijvoorbeeld. Dit noemen we ook wel een call-to-action. Om je klanten zo ver te krijgen moet je ook het design en de navigatie doordenken.

Vergeet mobiel niet

Met alleen je website optimaliseren ben je er nog niet. 87 procent van de Nederlanders beschikt over mobiel internet en de kans is dus groot dat ze via een mobiel apparaat op jouw website terecht komen. Daarom raden wij aan een responsive website te maken. Deze websites worden zo ontworpen dat ze voor alle gebruikers werken. Een responsive website past zich automatisch aan het scherm aan dat wordt gebruikt en zorgt voor een optimale gebruikservaring op elk apparaat.

Verdiep je in SEO

SEO betekent letterlijk Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Het is een van de belangrijkste onderdelen als je organisch goed gevonden wilt worden met je website. Het doel van SEO is dan ook om nummer één te staan bij de organische zoekresultaten van Google. Maar hoe doe je dat?

Er zijn misschien wel honderd manieren om de vindbaarheid van je website te verhogen, maar de belangrijkste onderdelen zijn:

  • Content
  • Keywords
  • Linkbuilding

 

Maak interessante content waar je doelgroep naar op zoek is

Een website komt pas echt tot leven met ijzersterke content. Men zegt ook wel, “content is king.” Content kan van alles zijn: foto’s, video’s, blogposts, infographics etc. De content maak je in eerste instantie natuurlijk voor je doelgroep, maar is ook erg belangrijk voor zoekmachines. Daarom is het van belang dat je content aansluit op de zoekvraag van je bezoekers en daarop een helder antwoord geeft.

Door regelmatig wat langere en unieke stukjes te schrijven over je werk of product presenteer je jezelf ook als expert op jouw vakgebied. Bovendien verhoog je zo de vindbaarheid van je website. Maak goede natuurlijke content en gebruik hiervoor de juiste zoekwoorden, titels, kopjes, alt-tags en interne links. Als je beter wilt ranken dan je concurrenten, is deze aanpak echt noodzakelijk.

Het is van belang dat je content aansluit op de zoekvraag van je bezoekers.

Gebruik de juiste keywords

Hierboven vertelden we al dat unieke, relevante en regelmatig nieuwe content belangrijk is voor SEO. De juiste zoekwoorden zijn hierbij essentieel. Op welke zoekwoorden wil je gevonden worden? En op welke zoekwoorden zoeken jouw klanten?

Maak eerst zelf een lijstje en check Google Autocomplete. Dit zijn de woorden die naar voren komen als je bij Google een woord in typt. Gebruik daarna de Google Keyword planner. Deze tool van Google Adwords toont zoekvolume en de concurrentie van zoekwoorden. Idealiter focus je je op relevante keywords met een hoog zoekvolume en weinig concurrentie. Een andere optie is de gratis tool van Neil Patel. Hier vul je een domeinnaam in en dan zie je op welke keywords deze website gevonden wordt.

Voorbeeld: Als lokale autodealer van Volvo’s wil je natuurlijk gevonden worden op het zoekwoord ‘Volvo’, maar de kans dat jij hoger rankt dan de website van Volvo zelf is minimaal. Dit keyword heeft dus veel concurrentie. Probeer daarom als keyword ‘Volvo Zaandam’, deze heeft minder concurrentie maar is veel relevanter voor jouw klanten. Bovendien zoeken jouw klanten naar deze informatie in Google. 

Start met linkbuilding

Linkbuilding is de kunst van het krijgen van verwijzingen (linkjes) van andere websites. Door linkbuilding krijg je meer bezoekers op je website en kom je hoger in de zoekresultaten van Google. Een backlink is een verwijzing van een andere webpagina naar jouw site. Google ziet deze links als een aanbeveling. Hoeveel waarde de linkjes hebben, is afhankelijk van de waarde van de website waarop ze staan. Een grote bekende krachtige website heeft meer impact dan een kleine lokale site, startpagina of bedrijvengids. De website waarop jouw link staat, moet wel gerelateerd zijn aan het onderwerp waarover je schrijft.

Ga op zoek naar websites die passen bij het onderwerp van jouw content en check met deze tool hoeveel waarde ze hebben. Benader ook journalisten en bloggers die misschien geïnteresseerd zijn in jouw content. Je linkbuilding is geslaagd als er meerdere krachtige websites jouw content plaatsen en daarmee linken naar jouw site.

Eerder schreven wij al een blog over gratis SEO-tools die je kunnen helpen bij je optimalisatie.

Paulien Tak Social media marketeer & content creator

Linkbuilding is de kunst van het krijgen van verwijzingen van andere websites.

Meld je aan bij Google My Business

Google My Business is een tool die alles te maken heeft met ‘local search’. Dit is interessant voor jou omdat je lokaal gevonden wilt worden. En is vooral ook handig als je meerdere vestigingen hebt op verschillende locaties. Je bedrijf wordt hiermee op Google Maps gepind en daarnaast wordt je onderneming bij de zoekresultaten afgebeeld in een Google Maps weergave.

Google My Business is gratis, maar je moet wel een account aanmaken en al je gegevens uploaden, zoals je locaties, openingstijden, telefoonnummers, bedrijfsspecialisatie etc. Daarna moet je account geverifieerd worden. Google wil namelijk wel zeker weten dat het bedrijf ook daadwerkelijk bestaat op de desbetreffende locatie. Heb je het proces doorlopen? Yes, dan mag je nu je bedrijf op Maps pinnen.

Met Google My Business kan je ook meteen bij Google Insights kijken. Hier vind je belangrijke informatie over je vestiging. Hoeveel views je pagina heeft, hoeveel kliks, hoeveel nieuwe volgers, hoeveel mensen je gebeld hebben etc.

Voor direct resultaat gebruik je SEA

Met Search Engine Advertising oftewel SEA, adverteer je via Google. Je biedt op een bepaald zoekwoord bij welke je bovenaan de pagina wilt komen te staan. Google geeft jouw advertentie dan een score aan de hand van een aantal factoren, zoals advertentierelevantie en je bod. Je concurreert vaak met meerdere partijen.

Als je advertentie is goedgekeurd wordt hij zichtbaar, wanneer iemand dan jouw zoekwoord in Google gebruikt wordt jouw advertentie getoond. Je betaalt voor de kliks naar de website en niet voor het tonen van de website. Op deze manier realiseer je in korte termijn naamsbekendheid en verkeer naar je website.

Met SEA krijg je dus meteen resultaat. Het nadeel hiervan is zodra jij je campagne stop zet, valt je vindbaarheid ook direct weer weg.

Pak je kansen

Met deze tips pak jij zeker je kansen, maar verwacht niet meteen resultaat. Het is niet zo dat als jij deze aanpassingen doorvoert dat je meteen op nummer één rankt (behalve tijdelijk met SEA misschien). Alles wat je verandert heeft tijd nodig om door te dringen bij Google. Daarnaast verandert ook de markt en het zoekgedrag van consumenten. Google verandert ook regelmatig haar algoritmes, dus het is belangrijk om een beetje up-to-date te blijven over dit onderwerp en daarop in te springen met je site en content. Je blijft dus aanpassingen maken.

Kan je wel wat hulp gebruiken?

Wij hebben toevallig de beste strategen, user-experience designers, copywriters en SEO- en SEA-specialisten in huis die je graag verder helpen!

Neem contact op