Je wilt je Google Ads campagnes natuurlijk zo goed mogelijk aan de juiste doelgroep vertonen. Een manier om dit te optimaliseren is het gebruik van uitsluitingszoekwoorden. Op die manier betaal je alleen voor de mensen die je écht wilt bereiken. In dit artikel leg ik uit wat uitsluitingswoorden precies zijn, waarom het zo goed is om hier op te letten en hoe je ze kan instellen.
Wat zijn uitsluitingszoekwoorden?
De naam uitsluitingszoekwoorden geeft het al een beetje weg; dit zijn zoekwoorden die je uitsluit van een campagne. Ze worden ook wel negatieve zoekwoorden genoemd. Hiermee geef je dus bij Google aan bij welke zoekopdrachten jouw advertentie niet vertoond mag worden.
Maar ik stel toch in waar ik wél op gevonden wil worden? Waarom moet ik dan ook nog zoekwoorden uitsluiten?
Dat klopt! Dit heeft te maken met de verschillende zoekwoordtypes die je in kunt stellen. Ik zet ze kort voor je op een rijtje:
- [exact] Dit keyword zet je tussen haakjes. Hiermee geef je aan dat zoekopdrachten dezelfde betekenis moeten hebben als dit zoekwoord. Dit kunnen ook synoniemen zijn.
- woordgroep Dit keyword zet je tussen aanhalingstekens. Je geeft aan dat zoekopdrachten een woord moet bevatten die dezelfde betekenis heeft als dit zoekwoord.
- breed Dit keyword bevat geen speciale tekens. Het geeft aan dat zoekopdrachten betrekking moeten hebben tot dit zoekwoord.
Door deze verschillende zoekwoordopties kan het dus zijn dat jouw advertentie wordt vertoond bij meer verschillende zoekopdrachten dan enkel de specifieke zoekwoorden die je hebt ingesteld.
Een voorbeeld
Stel, je hebt een garage in Haarlem en verkoopt alleen nieuwe zwarte autos. Je hebt een advertentie aan staan op het zoekwoord auto kopen. Dan kan het zijn dat mensen zoeken naar: gele auto kopen, tweedehands auto kopen, auto kopen marktplaats of auto kopen drenthe.
Dit zijn dingen die jij niet aanbiedt, waardoor deze mensen op jouw site niet zullen vinden wat ze zoeken. Het is dan natuurlijk zonde als je wel betaalt voor de klik, terwijl deze mensen niet relevant zijn.
Waarom zoekwoorden uitsluiten?
Er zijn verschillende redenen voor het gebruikmaken van uitsluitingszoekwoorden.
- Vertoningen aan de juiste doelgroep. Zoektermen waar je niet op gevonden wilt worden, uitsluiten om irrelevant verkeer tegen te gaan. Voorkom dat mensen jouw advertentie zien, terwijl hij niet aansluit bij hun zoekintentie.
- De kwaliteitsscore verhogen. De kwaliteitsscore van Google bepaalt jouw kansen in de veiling en bestaat uit 3 onderdelen. Een van deze onderdelen is het verwachte doorklikpercentage (CTR). Als jouw advertenties alleen worden vertoond bij zoekwoorden die goed aansluiten bij wat jij aanbiedt, is de verwachte CTR hoger dan wanneer ze ook bij minder relevante zoekwoorden worden vertoond.
- De kosten per klik verlagen. Als jouw kwaliteitsscore hoger is, zullen de maximale kosten per klik (CPC) ook lager worden. Google hecht namelijk veel waarde aan de beste klantbeleving en relevante overeenkomsten. Dus hoe meer mensen vinden wat ze zoeken, des te relevanter is jouw advertentie en hoe hoger de kwaliteitsscore des te lager de CPC.
- Kosten besparen/beter inzetten. Dit doe je onder andere met het verlagen van de CPC. Maar door het uitsluiten van zoekwoorden voorkom je ook dat er minder irrelevant verkeer op je advertentie kan klikken. Zo gaat je budget alleen nog naar een relevante doelgroep en kun je het zo efficiënt mogelijk inzetten.
- Hoger rendement. Omdat je alleen nog mensen bereikt die relevant zijn voor jouw website, is er een grotere kans dat ze tot actie overgaan. Zo ontvang je dus ook een hoger rendement dan wanneer je ook nog eens betaalt voor mensen die niet in jouw diensten geïnteresseerd zijn.
Alles heeft dus met elkaar te maken. Als je begint met het inzetten van uitsluitingszoekwoorden, kan je uiteindelijk van alle voordelen gebruikmaken.
“Voorkom dat mensen jouw advertentie zien, terwijl hij niet aansluit bij hun zoekintentie”
Hoe stel ik uitsluitingszoekwoorden in?
Uitsluitingszoekwoorden zijn in te stellen op advertentiegroep niveau, campagneniveau of accountniveau. Gaat het om een keyword met iets wat je nooit aanbiedt? Dan kan je het op accountniveau uitsluiten. Telt een bepaald keyword alleen voor een bepaalde campagne of advertentiegroep, dan sluit je die op dat niveau uit.
Dus, hoe sluit je een zoekwoord uit? Voor het voorbeeld gebruik ik het campagneniveau.
- Selecteer een campagne en klik op zoekwoorden.
- Er klapt nu een extra menu uit waar je op uitsluitingszoekwoorden kan klikken.
- Vanuit hier kan je via 2 opties op de blauwe button klikken om uitsluitingszoekwoorden toe te voegen.
- Voeg je zoekwoorden toe. Ook hier kan je de verschillende varianten gebruiken [exact], woordgroep of breed. Zorg dat je de juiste optie kiest en niet per ongeluk te veel uitsluit.
- Klik vervolgens op opslaan en je zoekwoorden zijn uitgesloten.
Uitsluitingslijsten
Zoals je misschien al is opgevallen, wordt er ook een optie gegeven om een lijst aan te maken, of een al bestaande lijst te gebruiken. Als je heel veel zoektermen wilt uitsluiten, kan je het overzicht soms kwijtraken welke zoekwoorden precies zijn uitgesloten. Dit kan je voorkomen door uitsluitingslijsten te gebruiken. Niet alleen is dit overzichtelijker, maar ook kun je dezelfde lijst later voor een andere campagne gebruiken. Je koppelt dan eenvoudig een andere campagne hieraan. Dit bespaart een hoop tijd in de toekomst.
Een voorbeeld is dat er bepaalde zoekwoorden uitgesloten moeten worden in campagnes die getarget zijn op Amsterdam, omdat je daar andere diensten aanbiedt dan in Breda. Het is dan niet handig om die woorden op accountniveau uit te sluiten. Door een lijst aan te maken kun je deze lijst eenvoudig koppelen aan alle campagnes gericht op Amsterdam en een andere lijst aanmaken met uitsluitingswoorden die tellen voor Breda.
Maar ook op accountniveau kan je een lijst aanmaken met zoekwoorden die echt altijd uitgesloten moeten worden. Elke nieuwe campagne die je aanmaakt, zal dan automatisch deze uitsluitingswoorden meekrijgen, waardoor je dit niet handmatig hoeft te doen en dus tijd bespaart. Verderop in dit artikel kan je voorbeeldlijsten vinden.
Je gemaakte lijsten kan je terugvinden via het menu tools en instellingen rechts bovenin. Vanuit daar navigeer je naar lijsten met uitsluitingszoekwoorden.
Je kunt uitsluitingslijsten ook voor een andere campagne gebruiken. Dit bespaart een hoop tijd in de toekomst.
Uitsluitings- zoekwoorden vinden
Soms kan je niet van tevoren weten hoe mensen zoeken en is het lastig om van tevoren alle uitsluitingszoekwoorden te bedenken om ze alvast uit te sluiten. Gelukkig kan je in je campagnes altijd terugzien op welke zoekopdrachten jouw advertenties zijn vertoond.
Klik op een campagne of advertentiegroep en navigeer naar zoekwoorden. Vanuit daar kan je kiezen voor zoektermen. Hier zie je hoe er precies wordt gezocht en bij welke zoekopdrachten jouw advertentie wordt vertoond. Zit hier een zoekterm tussen die helemaal niet relevant is? Selecteer dit zoekwoord en kies voor instellen als uitsluitingszoekwoorden. Of voeg deze apart toe aan een van je lijsten als dit een vaker terugkerende zoekterm is.
Tip: Dit inzicht kan je ook andersom in je voordeel gebruiken. Daarvoor moet je zoektermen die goed werken, maar waar je nog niet aan had gedacht, in het vervolg juist meenemen in je campagne in plaats van ze uitsluiten.
Voorbeelden van uitsluitingszoekwoorden
Weet je niet waar je moet beginnen? Hieronder zijn zoekwoorden waar je al mee kan starten of inspiratie uit kan halen. Als dit termen zijn waar jij niet op gevonden wilt worden, sluit ze dan zeker uit!
Aan de slag met uitsluitingszoekwoorden!
Hopelijk kan je met deze informatie aan de slag met het optimaliseren van je campagnes en je rendement verhogen met het gebruik van uitsluitingszoekwoorden. Wil je liever een meer gepersonaliseerd advies, of heb je hulp nodig bij andere optimalisaties? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!
Neem contact op