Koen van den Berg

Content Strateeg

Stuur bericht
ANDERE POSTS VAN Koen van den Berg

De waarheid over duplicate content

Picture showing duplicate content

Voor copywriters en internetmarketeers is het een doorn in het oog: duplicate content. Ofwel dubbele inhoud. En niet alleen voor hen; ook Google is er geen fan van. Het is echter niet zo dat – zoals eerder werd verondersteld – de zoekmachine pagina’s hierop afstraft. Niet direct. Het werkt eerder andersom: Google beloont de pagina’s met unieke, waarde toevoegende content. Zijn twee pagina’s identiek, dan weet de zoekmachine niet altijd welke de originele en welke de gekopieerde informatie weergeeft, en zal dit geen positief effect hebben op de ranking.

Zorg dat je nét iets beter bent

Een deel van de content op internet is onoverkomelijk dubbel. Headers, footers, quotes die worden aangehaald. Dat is onschuldig en daar kijkt geen zoekmachine naar. Waar je regelmatig echte duplicate content tegenkomt, is op webshops die producten leveren van leveranciers die hun producten ook elders etaleren. Productinformatie wordt hierbij direct op de pagina overgenomen en is dus op meerdere webpagina’s identiek te vinden. Neem een online kledingverkoper. Veel van de jeans die hij verkoopt zullen wat diverse kenmerken betreft identiek zijn. Blauw, lange pijpen, spijkerstof, zakken voor en achter. De kunst – en als het goed is ook het vak van de ondernemer – is om van elke jeans te vertellen wat dat exemplaar nu juist zo uniek maakt en voor wie hij geschikt is. Dan pas is zijn verhaal uniek en levert hij een meerwaarde voor degene die op zoek is naar een spijkerbroek.

Alles draait om bezoekersbeleving

En dat is nu precies waar het online allemaal om gaat. De bezoeker moet op jouw website antwoord krijgen op zijn of haar vraag. Heb jij dezelfde content als een andere website of vertel je bij alle gelijksoortige producten in je webshop hetzelfde verhaal? Dan is die ervaring niet zo best. De consument zal al snel het gevoel hebben bij de neus genomen te worden. Wil je laten zien dat jij de kenner, de specialist bent? Dan moet je met een eigen verhaal komen, met iets waarmee je de consument overtuigt van de meerwaarde van jouw product. In de eerste plaats bedien je zo de consument, je potentiële klant, het best. En ja, op de tweede plaats heeft dat in de meeste gevallen ook positieve gevolgen voor je ranking. Google waardeert het namelijk als je laat zien dat je aandacht voor en kennis van je producten hebt.

Wil je meer weten over duplicate content of SEO en wat dit voor jouw website kan betekenen? Neem dan gerust contact op met Koen van den Berg – copywriter en strateeg bij goeiezaak.com: (023) 711 44 37 of koen@goeiezaak.com

 

 

 

 

Bewaren