#MeToo en genderneutraliteit: mannelijkheid onder een vergrootglas
De Metoo-affaire en de seksschandalen die daartoe de aanzet gaven, hebben een nieuw licht geworpen op het gedrag van mannen. Het is niet meer ‘boys will be boys’ dat de klok slaat. Seksistische acties werden lang met de mantel der liefde bedekt, maar tegenwoordig kunnen ze rekenen op scherpe veroordelingen, in het maatschappelijk debat én in de rechtbank. Dat heeft zijn weerslag op marketing. ‘De man’ ligt onder een vergrootglas.
Mannelijkheid deel 1: A New ‘Boys will be Boys’
Mannenmerk Gillette “The best a man can get” besloot met zijn tijd mee te gaan door te pleiten voor een verandering in het gedrag van mannen.
In de nieuwe reclamecampagne werd machogedrag, pesten en seksuele intimidatie aangepakt en werden mannen opgeroepen om elkaar ter verantwoording te roepen. Op zich is dat natuurlijk prijzenswaardig van Gillette, maar je moet je afvragen of dit, als scheermesjesfabrikant gericht op mannen, de juiste boodschap is voor je doelgroep.
Het leek bovendien alsof alle mannen op één hoop werden gegooid met de lompe macho’s en seksisten. Dat viel bepaald niet bij iedereen in goede aarde, zo bleek uit de vele Twitter-reacties waarin mannen scheermesjes van het merk afzworen.
Stellingnemen voor progressieve waarden als merk kan zeker, maar houd daarbij je doelgroep in je achterhoofd en vraag je af hoe zij erin staan of waar zij voor openstaan. Wil je daarentegen bewust een specifiek deel van je doelgroep afstoten (wat goed mogelijk is), dan is het een goed middel om af te zijn van enige ambiguïteit rond je merk.
Mannelijkheid deel II: The Return of ‘Boys will be Boys’
SIRE, de stichting bekend van de maatschappelijk betrokken campagnes, deed ook een duit in het zakje en trok een duidelijke grens door het emancipatiedebat: “Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde.”
In hun campagne ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’ trok SIRE in 2017 openlijk ten strijde voor de goede kanten van jongensgedrag. In bomen klimmen, van heuveltjes afrazen op je fiets en door de modder rennen; het wordt te weinig toegestaan volgens SIRE, terwijl het juist zo goed is voor de ontwikkeling.
Waar SIRE in het verleden nog weleens van betutteling werd beschuldigd, gaat het nu dus juist in tegen die betutteling, die jongens niet genoeg jongens laat zijn. Zoals je mag verwachten, leidde ook dit weer tot ophef en twee kampen, waarvan het een het uit volle borst toejuichte en het ander schande sprak dat jongens over één kam werden geschoren en het wel erg stereotypeerde.