Internationale contenttrends spotten in München tijdens CMCX

In maart werd in München voor de 7de keer op rij de Content-Marketing Conference & Exposition (CMCX) georganiseerd. Een Duits evenement voor de internationale markt. Waar marketeers en contentprofessionals bij elkaar komen om contenttrends te ontdekken en meer te weten te komen over, inderdaad, contentmarketing. In het kader van ‘als ondernemer ben je nooit uitgeleerd’ pakten onze Koen en Robert-Jan hun koffers en vertrokken richting onze oosterburen. Twee dagen lang werden zij ondergedompeld in de wondere wereld van contentmarketing. Na afloop sprak ik met hen om erachter te komen of ze nog wat hebben opgestoken.

Waarom zijn jullie naar deze beurs gegaan?

RJ: Wij krijgen er steeds meer internationale klanten bij. Daarom vond ik dat we met Goeiezaak.com naar de grootste internationale contentbeurs van Europa moesten om te zien of er een verschil zit met de Nederlandse contentmarkt en waar dit verschil hem dan in zit. De learnings gebruiken we om onze internationale klanten zoals Accenture, Port of Amsterdam, Feadship nog beter van dienst te kunnen zijn op contentgebied.

Koen: Ik ben er naartoe gegaan om te ontdekken wat de state of the art is op het gebied van SEO-copywriting, contentmarketing, online etc. Eigenlijk, om de kennis die we hier in het bedrijf hebben verder aan te vullen.

En, is dit gelukt?

RJ: Nee en ja. We hebben 3 sprekers gezien die relevant waren voor ons. Zij hebben een methodiek bedacht hoe je op een pragmatische manier een contentstrategie kunt opzetten. Deze methodiek gaat stapsgewijs op zoek naar de kern van de content, wat het doel van deze content is en voor wie deze content bestemd is. Wij moeten ook meer gaan kijken naar wat een tekst echt oplevert, niet alleen naar bezoekersaantallen.

Koen: Hmm ja. We hebben in ieder geval bevestigd dat de kennis die wij nu in het bedrijf hebben nog steeds op best wel grote hoogte staat. Er zijn weinig dingen voorbij gekomen waarvan ik dacht ‘Joh, wow, nog nooit van gehoord’. Qua sprekers is er 1 naam blijven hangen: de heer Rossi, van het bureau Kammann Rossi. Hij sprak over nieuwe verdienmodellen, waarbij je je dienstverlening berekent naar je klanten, hij noemde dit ‘Mitunternehmerschaft’. Dus het mee-ondernemen met je klanten. Iets wat ook bij Goeiezaak veel besproken wordt en een van onze focuspunten is.

Hebben jullie het expositiegedeelte bezocht?

RJ: Ja, dat viel tegen. Maar we zijn daar wel 1 interessante partij tegengekomen. Die partij heeft een vertaaltool gebouwd. De tool werkt als volgt: je hebt een webshop met 1000 producten die je wilt laten vertalen. Je stopt die 1000 producten in de tool, achter de tool zitten zo’n 250 vertalers die dan aan de slag gaan. Wat gaaf is, is dat de tool een algoritme bevat dat ervoor zorgt dat woorden die al vertaald zijn niet nog een keer worden vertaald. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. En er zitten ook mensen achter die verstand hebben van SEO. Dat is extra cool: want een vertaler is niet per definitie een SEO-copywriter.

Koen: Eens, het expositiegedeelte was minder interessant voor ons, de focus lag voor 80% op webshops. Er was weinig nieuws te ontdekken op het gebied van websites, contentmarketing, SEO-copywriting etc. En dit is waar wij ons voornamelijk op richten; online platformen bedenken en produceren zoals een website voor zowel de B2B als de B2C markt.

Hoe gaan we jullie learnings toepassen in de praktijk?

RJ: Gewoon direct proberen, testen. Stel we schrijven een blogpost voor een van onze klanten van 1800 woorden ipv 400 woorden, want meer tekst is anno nu de norm. Dit vergt een grotere investering, maar daarna gaan we zien wat er met die tekst is gebeurd. Heeft de tekst zijn doel behaald? Zo kunnen bedrijven en ondernemers beter zien en begrijpen dat conversie, leads, omzet noem maar op uit die content komt. En die vertaaltool die we hebben gezien zou interessant kunnen zijn voor onze klanten die een webshop hebben en in verschillende talen hun producten willen aanbieden. Het proces met die tool is een stuk sneller, efficiënt en minder ingewikkeld.

Wat is jullie key takeaway?

RJ: Cool om daar met Koen geweest te zijn. Cool dat we het Duits allemaal hebben verstaan. Cool dat we er 2,3,4 dingen uitgehaald hebben waar onze klanten en wij echt wat aan hebben.

Verder ben ik getriggerd door dingen op het congres die ik zag en hoorde om eens goed te kijken naar ons huidige contentproces. We scherpen onze interne processen voortdurend aan, dit moet wel wil je meegroeien met de markt en je klanten. We hebben niet zomaar eventjes 3 jaar op rij 50% groei gerealiseerd. Dit komt mede omdat we kritisch naar onszelf kijken en continu optimaliseren. Het bezoek aan dit  contentcongres was voor mij een mooie aanleiding om in te zoomen op ons contentproces. Koen en ik hebben gesproken over hoe dit slimmer kan, hoe we ervoor kunnen zorgen dat we sneller kunnen ontwikkelen, zonder dat we hiervoor kwaliteit inleveren. Ik noem dit even specifiek, want content van hoge kwaliteit bedenken en produceren kost enorm veel tijd. Veel klanten hebben dit besef helemaal niet. Aan ons de taak om hier mee aan de slag te gaan. Ik ga mij hier in ieder geval de komende maanden hard voor maken. Zodat zowel onze klanten als wij hier profijt van hebben.

Koen: Het verhaal over pricing van Kammann Rossi is mij wel echt bijgebleven. Omdat het in het verlengde ligt waar wij al mee bezig zijn. Dat komt er op neer dat als je klant groeit, jij groeit. We delen de risico’s. Zo verweven wij ons succes met het succes van de ondernemers en bedrijven die wij bedienen.

Wat mij wel steeds duidelijker wordt, vooral bij zo’n congres is dat je iets moet doen wat je definieert. Je moet je niet laten definiëren door alles maar te doen. Mensen die kwaliteit en ambacht willen komen naar je winkel omdat jouw winkel hen een ervaring biedt die specifiek is. Wij zijn een strategische partner voor onze klanten, dat is onze core business. We helpen hen om hun online marketing te optimaliseren en focussen hierbij op het rendement ervan.