fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

De drie regels voor een professioneel logo

 • Published: 02/10/2020
 • Latest update: 06/01/2023

Less is more. Deze designregel is nergens zo duidelijk als bij het ontwerpen van een professioneel logo.

Logo’s, ieder bedrijf heeft er een. Het is dus ook noodzaak om op te vallen, een eigen stijl te hebben en een logo te kiezen dat bij jouw merk past. Een logo moet voldoen aan niet meer dan drie regels:

 • Herkenbaarheid
 • Simpliciteit
 • Geschiktheid

Een logo-ontwerp wordt vaak ingewikkelder gemaakt dan nodig is. Vaak wordt gedacht dat een logo…

…van alles moet vertellen over het bedrijf
…adembenemend mooi moet zijn
…moet laten zien wat het bedrijf doet
…moet laten zien hoe het bedrijf anders is dan de concurrenten.

Klinkt allemaal heel logisch, toch? Maar toch is dat niet waar het om draait. Maar waar draait het nu wel om? Dat leg ik je graag uit aan de hand van de drie regels. Ik ga je exact toelichten hoe dit werkt, inclusief voorbeelden van logo’s van merken die jij kent én logo’s van onze klanten. Lees je mee?

Herkenbaarheid

Een sterk logo is herkenbaar. Je wilt niet dat men jouw logo verwart met een ander logo. Daarom moet deze net ongewoon genoeg zijn dat mensen kunnen onthouden hoe jouw logo eruit ziet.

De herkenbaarheid van een logo is gemakkelijk te testen. Wanneer je een logo één of twee keer aan iemand hebt laten zien, zou een persoon deze moeten kunnen onthouden. Als mensen naderhand het logo kunnen omschrijven of natekenen is het logo herkenbaar en memorabel.

De meeste mensen kunnen het logo van Apple natekenen. Iedereen herkent een apparaat met dit logo als een Mac, iPhone of iPad.

Het natekenen van het logo van The Bulldog wordt misschien wat lastig, maar bijna iedereen kan dit logo omschrijven. De herkenbare vorm en het kleurgebruik van het logo zorgen ervoor dat iedereen The Bulldog onthoudt.

hoe maak je een herkenbaar logo?
hoe maak je een herkenbaar logo?

Simpliciteit

Een logo moet uitblinken in eenvoud. Zodra je een logo in detail laat zien of gaat omschrijven wat het bedrijf doet, wordt het al snel te ingewikkeld. Dit komt weliswaar de herkenbaarheid ten goede, maar het speelt ook mee dat het logo op verschillende manieren gebruikt gaat worden, zoals op:

 • De website
 • Het visitekaartje
 • Bedrijfskleding
 • Reclamemateriaal
 • De bedrijfsauto
 • Op het pand

Een te ingewikkeld logo komt niet op al deze uitingen tot zijn recht. Een sterk logo heeft een mooi evenwicht tussen simpliciteit en herkenbaarheid.

GaragePark is een voortreffelijk voorbeeld van een bedrijf met een logo dat herkenbaar en toch simpel is. Op de website staat het logo op een normaal formaat in het hoofdmenu. Maar het is ook zeer klein terug te vinden als favicon (een klein vierkant logo dat getoond wordt bovenin de browser). Als extreem uiterste staat het logo ook gigantisch groot op hun panden. Groot of klein, offline in drukwerk of online op de website, het logo komt altijd tot zijn recht.

Mastercard versimpelde zijn logo door de letters niet meer ín de cirkels te zetten, maar eronder of ernaast. Ook het lettertype van het logo straalt meer rust uit dan voorheen. Hierdoor is het logo beter inzetbaar en ook online op kleinere schermen goed leesbaar en kunnen de letters nu zowel onder als boven de cirkels geplaatst worden, afhankelijk van de situatie.

Een sterk logo heeft een mooi evenwicht tussen simpliciteit en herkenbaarheid.
logo design, Een logo moet uitblinken in eenvoud
logo design, Een logo moet uitblinken in eenvoud

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Geschiktheid

De ‘personaliteit’ van je logo moet bij je organisatie passen. Bij een zakelijke dienst past een strak en helder logo. Het logo moet vertrouwen uitstralen. Daarom wil je ver wegblijven van een speelse vormgeving.

Een bouwmarkt moet “robuustheid” uitstralen, een bedrijf dat gericht is op kinderen moet kleurrijk zijn en een sportmerk dynamisch. Ook tussen bedrijven in dezelfde branche kan er een verschil in karakter zitten. Een sterrenrestaurant kan stijlvol zijn, maar ook creatief of rebels. Uiteindelijk gaat het er om dat het gevoel moet kloppen met de identiteit van het bedrijf.

Ondanks dat Barbie geen speelgoed of poppen in hun logo laten zien, weten de felle vrolijke kleur en de sierlijke (kinderlijke) letters dat uitstekend uit te beelden.

IGG bouweconomie is een onafhankelijke specialist in bouwadvies en cost engineering. Het logo straalt vertrouwen uit.

Maar laten we eens demonstreren wat er gebeurt als we bovenstaande Barbie logo grijs maken zoals het IGG Bouweconomie logo. Hoe goed past het dan nog bij het flamboyante karakter van het merk?

En laten we voor de grap het vertrouwenwekkende logo van IGG Bouweconomie, eens in het font van Barbie gieten. Straalt het logo nog steeds vertrouwen uit? Ik dacht het niet.

beste manieren om een logo design te maken
beste manieren om een logo design te maken

Een professioneel logo maak je niet zelf

Oké, nu weet je dé drie regels voor een goed logo. Nu kun je zelf aan de slag, toch? Nou, nee… Een logo is namelijk hét element waar jouw bedrijf aan herkend wordt en zal jarenlang overal terugkomen. Van je website, je documenten en je offertes, tot aan je pand.

Een professioneel logo laat je dus ontwerpen door… juist ja, een professional. Want een goed logo kost een paar knaken, maar een slecht logo kost je nog véél meer. Is jouw bedrijf toe aan een redesign van jouw logo of een compleet nieuw logo? Neem dan contact op met onze designers om te ontdekken hoe we jou kunnen helpen.

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X