Attributiemodellen vergroten kennis over websitebezoekers

Attributiemodellen vergroten kennis online bezoeker

Het grote voordeel van het werken met websites is dat we tegenwoordig vrijwel alles kunnen meten. En meten – ja het is een cliché, maar daarom niet minder waar – is weten. Voor online marketeers is het meten van wat bezoekers wel en niet op een website doen dan ook een belangrijk onderdeel van hun werkzaamheden. Dankzij de attributiemodellen in Google Analytics kunnen ze élke actie die een bezoeker online onderneemt waarnemen en waarderen. En dat geeft ze meer kennis – en kennis is macht!

Vaak wordt automatisch enkel de laatste click die overging tot aankoop of contact – conversie dus – gemeten. Hier kleven wat nadelen aan. Vergelijk het maar met voetbal; je kijkt alleen naar degene die het doelpunt heeft gescoord. Terwijl de aanzet naar de goal minstens zo belangrijk is geweest. Wil je een gedegen analyse opstellen, dan moet je dus ook weten wie de voorzet heeft gegeven. En dit kun je meten met behulp van attributiemodellen. En zo krijg je inzicht in welke knoppen, teksten en andere mogelijkheden het meeste geld opleveren.

Alles een eigen waarde

Internet marketeers kunnen met behulp van attributiemodellen zelf instellen aan welke actie ze welke waarde hechten; zo kun je het moment van aankoop dus een hogere waarde geven dan het elders doorklikken naar een andere pagina. Er zijn zeven soorten attributiemodellen waarmee geanalyseerd kan worden:

  1. Laatste Interactie
  2. Laatste Niet-directe klik
  3. Laatste AdWords-klik
  4. Eerste Interactie
  5. Lineair (alle contactpunten gelijkwaardig)
  6. Tijdsverval (hoe dichter bij conversie, hoe meer waarde het contactpunt)
  7. Positiegebaseerd (eerste en laatste click krijgen meeste waarde, daartussen wordt verdeeld)

Al deze middelen hebben als doel om ons internetmarketeers beter inzicht te geven in welke paden de doelgroep van een bepaalde website doorloopt en hoe men tot een aankoopbeslissing komt. En die kennis van zaken gebruiken we om gericht te investeren in bijvoorbeeld Adwords. Zodat we een optimale conversie en zo hoog mogelijk rendement kunnen behalen. En dat is nu precies waar het uiteindelijk voor onze klanten allemaal om draait!

Heeft u vragen over attributiemodellen en het toepassen ervan? Neem contact op met Cathy van Ardenne, SEM-specialist bij goeiezaak.com: (023) 711 44 37 of cathy@goeiezaak.com.