juli 30, 2020

Alles wat je moet weten over adverteren op TikTok

Ben jij benieuwd hoe adverteren op tiktok werkt en wat er hierop mogelijk is voor jou?

Grote kans dat je al eens gehoord hebt van TikTok, de onder kinderen en jongeren razend populaire social media app. Maak een korte creatieve video van vijftien tot zestig seconden en bewerk hem in de app met allerlei grappige functies. Vervolgens deel je deze met vrienden of connecties en voor je het weet, ga je viral.

TikTok in cijfers

Met ruim 800 miljoen actieve gebruikers wereldwijd kun je als advertiser zeker niet meer om TikTok heen. Nog niet overtuigd? Dan zijn hier nog enkele interessante cijfers op een rijtje:

  • TikTok is beschikbaar in 150 landen en in 75 talen. 
  • De app is al meer dan twee miljard keer gedownload in de Google Play Store en App store. 
  • Nederland telt ruim een miljoen actieve TikTok gebruikers 
  • 56% van de TikTok gebruikers is man en 44% vrouw. 
  • 41% van de gebruikers is tussen de 16 en 24 jaar oud 
  • TikTok gebruikers spenderen gemiddeld 52 minuten per dag aan de app 

Advertising op TikTok nog beperkt

Het zou eigenlijk al in het tweede kwartaal van dit jaar mogelijk worden in Nederland te adverteren op TikTok. Maar helaas kun je tot op heden zelf nog geen ads account aanmaken. Je kunt alleen een aanvraag indienen, waarna het platform contact met je opneemt. Ook zijn de targeting opties momenteel nog beperkt.

Interessante advertentievormen voor TikTok

Adverteren op TikTok gaat dus nog niet soepel in Nederland. Maar een goede voorbereiding is het halve werk, dus laten we alvast de voor TikTok meest interessante advertentievormen doornemen.

1. Brand takeover

Als je TikTok opent, krijg je normaal een post te zien van een andere gebruiker. Bij een brand takeover krijg je in plaats daarvan drie tot vijf seconden full-screen branded content te zien. Alleen gebruikers die geïnteresseerd zijn in de geselecteerde categorie krijgen de post te zien. Daarnaast zijn brand takeovers exclusief voor verschillende categorieën. Dit betekent dat er per dag maar één specifiek merk een bepaalde categorie mag overnemen. Brand takeovers zijn een goede manier om veel bereik te genereren.

2. In-feed video ads

Bij in-feed video ads verschijnt er een gesponsorde video in de newsfeed van TikTok gebruikers. De video’s duren maximaal vijftien seconden, worden full-screen getoond en je kunt er muziek aan toevoegen. Deze advertentievorm is goed voor het genereren van bereik of om via een call-to-action tot een gewenste actie op te roepen.

3. Branded hashtag challenge

Bij een hashtag challenge word je door iemand uitgedaagd een bepaalde actie te herhalen. Sommige challenges worden zo populair dat ze de hele wereld over gaan. TikTok biedt bedrijven nu de mogelijkheid hun eigen challenge te sponsoren, waardoor de kans dat deze viral gaat groter wordt. Dit is uiteraard een ideale manier om engagement te creëren met je doelgroep.

4. Branded effects

Via branded effects kunnen merken adverteren met speciaal ontwikkelde stickers, filters en speciale effecten. Gebruikers kunnen deze vervolgens aan hun eigen video’s kunnen toevoegen.

Privacy issues

Als je het hebt over adverteren op TikTok, kun je niet voorbijgaan aan de problemen die nu spelen rond de privacy van TikTok gebruikers. Wat is er precies aan de hand? De app is met name populair onder kinderen, die volgens de privacywetgeving van verschillende landen als kwetsbare groep worden gezien en dus extra bescherming verdienen. Op basis hiervan kreeg TikTok in de VS vorig jaar al een boete van 5,7 miljoen dollar opgelegd voor het verzamelen van gegevens van kinderen, zonder hiervoor de ouders om toestemming te vragen. In India is de app inmiddels zelfs volledig in de ban gedaan.

Een ander probleem rondom privacy ligt in China. De app is immers eigendom van het Chinese techbedrijf ByteDance waarvan het hoofdkantoor in Beijing staat. Veel landen vrezen dat de Chinese overheid door middel van wetgeving druk kan uitoefenen op het bedrijf om data van TikTok gebruikers in handen te krijgen. TikTok heeft zich hier herhaaldelijk tegen verdedigd. Haar data servers staan namelijk niet in China en bovendien heeft het bedrijf de Amerikaan Kevin Mayer tot CEO benoemt.

Ook in Nederland bestaat onrust over het verzamelen van data en privacygegevens door de app. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kondigde daarom in mei een onderzoek aan. Als TikTok namelijk advertentiecookies gaat gebruiken, dan is daar bij kinderen jonger dan 16 jaar toestemming voor nodig van een ouder. AP gaat onder andere onderzoeken of TikTok kan bewijzen dat dit ook echt gebeurt. De resultaten van dit onderzoek zijn zeker ook voor advertisers daarom iets om in de gaten te houden.

Meer weten over de zakelijke kansen op TikTok?

Wil jij ook weten welke kansen TikTok of andere social media kanalen je bieden? Bij Goeiezaak geven we je graag, naast een goede kop koffie, een uitgebreid advies op maat!

 

Samenwerken aan jouw groei?

Graag horen we wat jouw wensen zijn. Dat kan per mail, telefoon of gewoon face to face.