fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Hoe je clickbaits wel efficiënt kunt inzetten

  • Published: 04/07/2019
  • Latest update: 06/01/2023

Als er iets frustrerend is, is het een valse belofte. En loze beloftes, daar grossieren de schrijvers van clickbaits doorgaans in. Ze beloven in pakkende, meeslepende koppen iets heel moois en uitzonderlijks aan de lezer die doorklikt. Maar wie klikt komt vaak voor een teleurstelling te staan.

Wie een website heeft, wil dat deze bezocht wordt. Zoveel mogelijk. Maar hoever kunnen we hier eigenlijk in gaan? Is het wel zo aantrekkelijk om bezoekers te lokken onder valse voorwendselen? Met pakkende koppen die zó nieuwsgierig maken, dat je wel moet doorklikken – maar die vervolgens leiden naar niets. Verleidende teksten kunnen – als ze onwaarheden verkopen – behoorlijk wat irritatie opwekken. En die irritatie zorgt voor ontevreden consumenten, het laatste wat je online wilt bereiken.

Steengoed in aandacht trekken

De ergernissen over clickbaits leiden ertoe dat sociale media en zoekmachines deze een halt toe willen roepen. En terecht, want het doel van zoekmachines is om zoekers te voorzien van antwoorden; en een antwoord is vaak wel het laatste dat je krijgt na het klikken op een clickbait.

Toch is het jammer, want de schrijvers van goede clickbaits zijn ergens wel steengoed in: aandacht trekken en mensen geïnteresseerd krijgen om door te klikken. Vergelijk het met een goede cliffhanger, zoals in een boek of een film. Wie erin slaagt de aandacht van online bezoekers te trekken en ze zover te krijgen dat ze doorklikken, is een winnaar.

Marijn Bitter Technisch specialist

"Een pakkende kop die iets verrassends of unieks belooft"

DIT RAAD JE NOOIT!

Ben je er zelf al wel eens ingetuind; een pakkende kop die iets verrassends of unieks belooft? Hieronder geven we een paar voorbeelden van clickbaits die je op sociale media als facebook of in de mail tegen kunt komen:

  • Je raadt nooit welke blunder deze popster beging!
  • Deze man kwam thuis en je raadt nooit wat er daarna gebeurt.
  • Drie wetenswaardigheden die je leven zullen veranderen.

In een clickbait wordt doorgaans schromelijk overdreven. Een blunder blijkt vaak iets heel kleins; iemand die iets laat vallen of lichtjes struikelt. De dingen die je ‘nooit zult raden’ zijn onbenulligheden en de wetenswaardigheden die je leven zullen veranderen zijn zaken die je direct na het lezen alweer vergeten bent.

NIET LIEGEN

Toch mogen we de clickbaits nog niet helemaal in de ban doen. Die koppen kunnen namelijk wél fantastische resultaten opleveren, als ze maar wel doen wat ze beloven. Zorg ervoor dat er achter die kop een verhaal met goede, relevante inhoud schuilgaat, en je geeft de lezer wat hij zoekt en behoudt zijn aandacht. We mogen dus best een beetje spanning opbouwen online, als we maar niet gaan liegen. Best logisch ook, toch?

Op de hoogte blijven van onze blogs?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hulp nodig bij het goed inzetten van clickbait?

Wil je ook clickbait op een effectieve manier inzetten zonder mensen voor te liegen? Maar heb je niet de tijd of de know-how daarvoor? Onze specialisten helpen je graag. Neem contact met ons op!

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X